info@vedatulug.com 0232 367 50 50 Hafta içi: 8:00 - 17:00

Laparokopik Histerektomi

Günümüzde, gelişen tıbbi teknolojilerin birçok yansıması var. Tıbbi teknolojilerdeki ilerlemeler teşhis ve tedavi süreçlerinde de operasyon tekniklerinde de olumlu ve alternatif sunan etkisini hissettiriyor. Bu durumun yansımalarından biri laparoskopik teknik olarak da bilinen kapalı ameliyatlar.

Jinekolojik operasyonlar da diğer birçok alanda olduğu gibi hem açık hem de kapalı teknikle gerçekleştirilebiliyor. Kapalı teknikle yani laparoskopik yöntemle gerçekleştirilebilen jinekolojik operasyonlar arasında histerektomi de yer alıyor. Histerektomi en genel şekilde rahmin çıkarılması için gerçekleştirilen operasyon olarak tanımlanabilir. Histerektomi birçok farklı sağlık sorununun ve şikayetin giderilmesi için tercih edilebilecek bir tedavi yöntemi olmakla birlikte bazı durumlarda tercihten ziyade bir zorunluluk olarak gündeme gelebilir. Bu operasyonla birlikte kadınların artık adet görmesi de üreme işlevlerinin devamlılığı da engellenmiş olur.

Az önce de belirtildiği gibi histerektomi farklı nedenlerle gündeme gelebilir. Uzun süreli pelvik ağrı, kanserli olmayan tümörlerin gelişimi, çok ağrılı ve ağır regl dönemleri, yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, rahim kanseri, fallop tüplerinde kanser oluşumu gibi durumlarda histerektomi operasyonun yapılması gerekebilir.

Laparoskopik histerektomi cerrahisi genel anestezi altında gerçekleştirilir. Diğer kapalı teknikle gerçekleştirilen jinekolojik ameliyatlarda olduğu gibi karın duvarından 5-10 milimetrelik ölçülerde 2-3 delik açılır. Bu delikler laparoskopik histerektomi trokar giriş yerleridir. Daha sonra karın içerisine ucunda ışık bulunan özel kamera ile ulaşılır. Daha sonra diğer deliklerden operasyon sırasında kullanılması gereken diğer cerrahi aletler geçirilir ve operasyon tamamlanır. Laparoskopik histerektomi cerrahisi sırasında gerekmesi halinde fallop tüplerinin ve yumurtalıkların da çıkarılması mümkündür. Hasta özelinde yaklaşım kapalı rahim alma ameliyatı sırasında da belirleyici öneme sahiptir.

Kapalı rahim ameliyatı süresi hastadan hastaya, alınacak üreme organlarına göre değişiklik gösterebilse de yaklaşık 1 ila 2 saat arasında tamamlanmaktadır. Operasyon tamamlandıktan sonra hasta odasına çıkarılır ve genellikle 1-2 gün hastanede kalması gerekir. Daha sonra genel sağlık kontrolleri yapılır ve uygun görülmesi halinde taburcu edilir.

Laparoskopik histerektomi ameliyatı sonrası iyileşme süreci bir iki haftayı bulabilir. Kapalı teknikle gerçekleştirilen operasyon sonrası iyileşme süreci oldukça konforlu olmakla birlikte günlük yaşantıya ve işe dönüş için yaklaşık 3-6 hafta beklenmesi gerekir. Yine de her hastanın iyileşme sürecinin farklı olabileceğinin, iyileşme sürecinde uzman hekimlerin önerilerine ne denli uyum sağlanıp sağlanmadığının belirleyici bir etkisi bulunduğunun unutulmaması gerekir. Hastalar tam anlamıyla iyileşmeden yüksek tempolu ağır egzersizler yapmamalıdır.

Rahim alma ameliyatı kapalı teknikle gerçekleştirildiğinde açık cerrahiye oranla hastalar daha hızlı bir şekilde iyileşirler. Belirgin kesiler açılmadığı için enfeksiyon riski minimize edilir, hastanede kalış süresi azalır ve aynı zamanda iyileşme döneminde karşılaşılması muhtemel ağrı daha hafif olur. Laparoskopik histerektomi bu avantajlarla giderek daha sık tercih edilse de önemli olan doğru teknik ve doğru hasta seçiminin eş zamanlı yapılabilmesidir. Elbette hekim uzmanlığı da bu noktada oldukça kritik öneme sahiptir. Laparoskopik histerektomi özünde cerrahi bir nitelik taşır, bu nedenle belli başlı riskleri olabileceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerekir.

×

Merhaba!

Whatsapp Danışma Hattımıza Hoşgeldiniz

× Doktora Yazın